SUA impotriva armelor de foc – proteste

SUA impotriva armelor de foc

Peste 1 milion de persoane, numerosi tineri, au iesit in strada in mai multe orase din SUA impotriva armelor de foc, dupa masacrul dintr-un liceu din Florida care a facut 17 morti. Aceasta manifestatie a devenit cea mai mare impotriva armelor din istoria SUA.

”Voi, alesii, ori reprezentati populatia, ori plecati!”, a lansat în eter aceste cuvinte Cameron Kasky, un licean de 17 ani supravietuitor al masacrului. Peste 800.000 de demonstranti s-au strans intre Casa Alba si Capitoliul din Washington, potrivit organizatorilor, spune NBC. La New York se aflau 175.000 de persoane in strada, potrivit primarului Bill de Blasio, iar alte 800 de marsuri s-au derulat in alte orase din State si din lumea intreaga.

Ce se manifesta in SUA

SUA Impotriva armelor de foc

SUA Impotriva armelor de foc

Revoltati pentru impuscaturile repetate din scoli, manifestantii strigau: „Sa nu se mai intample niciodata asta!”. Ei si-au strigat frustrarea, alimentata de inactiunea legislatorilor si a puterii publice, reticenti in a actiona impotriva National Rifle Association (NRA), puternicul lobbyst al armelor, noteaza AFP.

”Sa facem sa primeze SUA asupra NRA” a lansat la Washington David Hogg, un licean devenit unul dintre purtatorii de cuvant ai miscarii, solicitand mobilizarea tuturor. Evenimentul naţional „March for Our Lives” (Mars pentru vietile noastre), este o reactie la masacrarea in 14 februarie a 17 persoane intr-un liceu din Florida. Nikolas Cruz, un licean de 19 ani a descarcat pusca sa semi-automata AR-15 asupra elevilor liceului Marjory Stoneman Douglas din Parkland, la nord de Miami, dupa ce acesta a fost exmatriculat din ”ratiuni disciplinare”.

La New York, Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, St. Paul Nashville, Seatle sau Los Angeles dar si la Londra, Montreal, Otawa sau Edimbourg locuitorii au manifestat in numar foarte mare. In SUA, posibilitatea de a detine o arma de foc este considerata un drept constitutional la fel de normala ca si libertatea de expresie.

Cine sustine protestul impotriva armelor de foc

”Suntem fiinte care se tem sa mearga la scoala in fiecare zi fiindca nu stim daca nu vom fi noi urmatoarele victime”, a spus o liceana, Lauren Tilley de 17 ani, venita special din California pentru eveniment.

Miscarea este sustinuta de numeroase personalitati printre care Ariana Grande, Jennifer Hudson, Demi Lovato si Miley Cyrus. Printre alte vedete care sustin liceenii din Parkland fugureaza Justin Bieber, George Clooney, Seven Spielberg, Justin Timberlake sau Oprah Winfrey. Executivul si legislativul american nu da impresia ca ar dori sa intreprinda ceva in privinta armelor.

Donald Trump a repetat vineri vointa sa de a reduce stocurile de arme, accesoriile care permit sa se traga in rafale, o masură destul de marginala. Guvernul sau refuza sa interzica armele de asalt.

La Parkland, in Florida, mii de persoane s-au adunat sambata intr-un parc de langa liceul deja foarte cunoscut, cel al dramei. ”Aceste persoane n-au murit în zadar”, afirma Casey Shaerman, de 17 ani.

Sursa: evz.ro

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Inscrie-te  
Notificare la