Ora de Vara si Ora de Iarna, cand se schimba ora?

Ora de Vara si Ora de Iarna

Conform deciziei Parlamentului European, ora de vara va fi eliminata. Astfel, anul nu va mai fi impartit in ora de iarna si ora de vara in nicio tara din Europa.

Anul trecut peste 70.000 de oameni din Finlanda au semnat o petitie prin care au cerut Uniunii Europene sa renunte la ora de vara. A fost invocat faptul ca schimbarea orei de doua ori pe an ii pune in dificultate pe oameni.

Benjamin Franklin a propus in secolul al XVIII-lea sa se treaca la ora de vara, iar Germania si Austro-Ungaria au fost primele tari care au adoptat acest sistem in 1916.

Despre ora de vara si ora de iarna, cand se schimba ora?

Ora de vara si ora de iarna

Ora de vara si ora de iarna

Ora de vara a fost introdusa initial în anii 1970 cu scopul de a face economie la energie după primul șoc petrolier. Se trece la ora de vara in prima duminica a lunii martie, ora 3:00 care devine ora 4:00. Aceasta schimbare este pana la ultima duminica a lunii octombrie cand se trece din nou la ora de iarna, ora 4:00 devine ora 3:00.

 In 2018, ora de vara a fost eliminata deoarece initiatorul proiectului, deputatul PMP Marius Pascan, considera ca aceasta trecere are efecte negative asupra sanatatii.

Dintre cei 549 de deputați prezenți, o majoritate de 384 a votat sa se renunte la cele doua fusuri orare de peste an, iarna si vara. Astfel, ora de vara ar urma sa fie scoasa din practica, iar ora de iarna sa fie valabila pe intreg parcursul anului.

Povestea a inceput la sfarsitul anului trecut, atunci cand Lituania a cerut Uniunii Europene să renunte la ora de vara. Motivul? Schimbarea de două ori pe an a ceasurilor i-ar pune in dificultate pe oameni, iar majoritatea considera enervant acest lucru.

Modificari in toate tarile din Europa

Germania si Austro-Ungaria au fost primele tari care au adoptat acest sistem in 1916. Scopul a fost economisirea rezervelor de carbune necesare productiei de razboi.

In Romania, ora de vara a fost reintrodusa in 1979. Atunci s-a stabilit ca in ultima duminica din martie, romanii sa-si dea ceasurile cu o ora inainte.

Decizie buna sau rea, vom vedea acest lucru in timp. Personal nu sunt de acord cu aceasta schimbare!

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
sensul giratoriu si prioritatea de trecere - Socializez.roCand trecem la ora de vara 2018 - Socializez.ro Recent comment authors

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Inscrie-te  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notificare la
trackback

[…] Citeste si https://www.socializez.ro/ora-de-vara-ora-de-iarna-schimba-ora/ […]

trackback

[…] reglementata de legislatia de specialitate. Va uram Drum Bun! Alte explicatii aici Citeste si https://www.socializez.ro/ora-de-vara-ora-de-iarna-schimba-ora/ circulatia rutiera instructori auto norme de aplicare Prioritatea de trecere in sensul giratoriu […]