Brexit, ce trebuie sa stie romanii din Marea Britanie

Brexit, ultimele vesti

Donald Tusk, presedintele Cosiliului European, a spus ca liderii din Europa ii vor propune Marii Britanii in accord de tranzitie post-Brexit, dar guvernul de la Londra trebuie sa isi onoreze promisiunile legate de frontiera irlandeza si Gibraltar.

Astfel, Guvernul condus de Theresa May va primi o perioada de tranzitie de 21 de luni, pentru a ajuta companiile sa se adapteze la iesirea Marii Britanii din UE, care va avea loc in martie 2019, scrie Mediafax.

Brexit Gibraltar

Brexit Gibraltar

Acesta a spus: „Am o veste buna pentru premierul Theresa May. Tocmai le-am recomandat liderilor nostri sa aprobam, de principiu, acordul privind perioada de tranzitie. Este important – mai ales pentru cetatenii si companiile noastre – sa avem acest timp suplimentar, astfel incat toata lumea sa fie pregatita pentru impactul real al Brexit”.

Deasemenea, Tusk a precizat ca acest acord va intra in vigoare numai daca cele doua parti vor conveni asupra viitorului statut al frontierei irlandeze si al Gibraltarului – teritoriu britanic.
Spania a exprimat ingrijorare cu privire la modul in care acordul de tranzitie post-Brexit ar afecta cererile sale privind teritoriul britanic Gibraltar, situat in apropiere de coasta sudica a Spaniei.
Spania a cedat Gibraltarul MArii Britanii in 1713, dar il vrea inapoi acum.Teritoriul britanic va ramane in afara UE, desi 96% dintre cetatenii sai au votat in favoarea mentinerii in Blocul comunitar, si vrea sa pastreze dreptul la libera circulatie la frontiera cu Spania.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Inscrie-te  
Notificare la